Blodsykdommer
Seksjon for Blodsykdommer i Bodø består av sengepost, poliklinikk og dagbehandling. Det er ikke hematolog andre steder i fylket hvilket medfører vi er involvert i mesteparten av utredning, behandling og oppfølging av de hematologiske pasientene i Nordland fylke.
Medisinsk klinikk består av ni avdelinger fordelt mellom våre lokalisasjoner i Bodø, Lofoten og Vesterålen. Medisinsk klinikk har totalt 750 ansatte og innehar spesialister i de fleste indremedisinske spesialitetene samt akutt og mottaksmedisin, nevrologi, hud, onkologi, reumatologi og fysikalsk medisin og rehabilitering. Medisinsk klinikk har i tillegg til sin funksjon som lokalsykehus, en rekke fylkesfunksjoner (gammel sentralsykehusfunksjon) og noen regionale funksjoner som utredning og behandling av sykelig overvekt.
Medisinsk klinikk Bodø
Ved medisinsk klinikks lokalisasjon i Bodø er det fire sengeposter med til sammen 76 senger og en medisinsk overvåkning. I tillegg disponerer klinikken senger i observasjonsenheten som ligger i tilknytning til akuttmottaket. For de indremedisinske fagene er det tilstedevakt hele døgnet for LIS, hvor LIS 2 og 3 utgjør mellomvaktssjiktet. Overlegevakt for generell indremedisin betjenes av grenspesialister fra flere fagområder. Overlegevakten har tilstedevakt til kl 2100 og går deretter over på hjemmevakt. Det er etablert egne bakvaktordninger for nyresykdommer og for hjertesykdommer. Det er eget nevrologisk vaktordning som ivaretar mottak av slagalarm. På dagtid er det etablert lege i front i akuttmottaket.
Klinikken har utstrakt dag og poliklinisk behandling og har høy aktivitet gjennom året med rundt 72000 konsultasjoner.
Det drives utbredt ambulering av spesialistkompetanse i flere fagområder til lokalisasjonene i Lofoten og Vesterålen.
Nordlandssykehuset har utdanningsansvar for de siste to studieårene for ca ¼ av de medisinske studentene ved Universitetet i Tromsø (UiT), dvs 24 studenter på hvert av studieårene. Legene i Klinikken deltar i undervisningen av disse i henhold til plan som samsvarer med den undervisningen som gis i Tromsø. Sjette års medisinerstudenter avlegger embetseksamen i Bodø. En rekke leger ved Klinikken har bistilling ved UiT og har ansvar for gjennomføringen av undervisning og eksamen.
Medisinsk klinikk Vesterålen
Vesterålen er et lokalsykehus med akuttfunksjon. Medisinsk klinikk har her en sengepost med 25 sengeplasser, en akutt slag og rehabiliteringsenhet, intensivsenger, poliklinikk, dialyse og dagbehandling. I tillegg driftes en kjemoterapienhet i samarbeid med Kirurgisk klinikk. Det er bred kompetanse i generell indremedisin, og det gjennomføres utredning, behandling og kontroller av alle indremedisinske tilstander. Avdelingen har spesialister innenfor generell indremedisin, lunge, og gastroenterologi, samt kompetanse på endokrinologi. Det er også spesialistkompetanse innen nevrologi. Avdelingen har utstrakt poliklinisk virksomhet (Ca. 10.000 konsultasjoner per år) i ulike driftsområder, bl.a. akuttpoliklinikk, diabetes, sykelig overvekt, hjerte, lunge, gastroenterologi og hjerneslag. Medisinsk avdeling Vesterålen har tre vaktsjikt, hvor LIS 2 og 3 utgjør mellomvaktsjiktet og har aktiv vakt til kl 21. LIS 2 3 går deretter over på hjemmevakt. Overlege har tilstedevakt til kl 1600, er deretter hjemmevakt.
Medisinsk klinikk Lofoten
Lofoten er et lokalsykehus med akuttfunksjon, hvor medisinsk klinikk har sengepost med 23 sengeplasser fordelt på to poster og en overvåkningsenhet. Slagenheten med fire øremerkede senger og 1 psykiatrisk kriseseng, er en del av sengepostene i Loften. Her er det også en hemodialyseenhet med 9 plasser. Medisinsk klinikk har nært samarbeid med kreftpoliklinikk, hvor også medisinsk klinikk bidrar inn med legeressurser ved behov. I Lofoten drives det med utredning, behandling og kontroller av alle indremedisinske tilstander. Her er det er det spesialistkompetanse innen generell indremedisin og kardiologi. I tillegg er det kompetanse innen gastroenterologi. Det er årlig om lag 4500 polikliniske konsultasjoner. LIS 2 og 3 går i mellomvaksjikt og har tilstedevakt til kl22 på hverdag og kl 21 på helg, deretter går de over på hjemmevakt. Overlege har tilstedevakt frem til kl 2100 og går da over på hjemmevakt.
Avdelingen
Seksjon for blodsykdommer er organisert inn i avdeling for Lunge -og Blodsykdommer. Seksjon for blodsykdommer har 3 overlegestillinger, hvor pr des- 20 er en som er besatt av spesialist i blodsykdommer. I de to andre er 2 LIS 3 med kort tid til ferdig spesialisering i blodsykdommer konstituert. Det er til enhver tid tilknyttet 2-3 LIS og en LIS1 til seksjonen.
Seksjon for blodsykdommer har sentralsykehusfunksjon og dekker tjenestetilbud for hele Nordland fylke, foruten Ofoten. som tilsvarer et befolkningsgrunnlag på ca. 215 000.
I den daglige organiseringen av arbeidet i seksjonen legges det vekt på at det skal være kontinuitet ved de ulike arbeidsstasjonene. Det tilstrebes derfor faste overlegeressurser tilknyttet sengepost og poliklinikk.
Dagen starter med undervisning og felles morgenmøte før postarbeid og poliklinikk tar til. Vi har røntgendemonstrasjon to ganger pr uke, og MDT møte med patologisk avdeling en gang i uken.
På seksjon for blodsykdommer behandles pasienter med de fleste hematologiske lidelser. Dette inkluderer maligne blodsykdommer og lymfomer. Behandlingsforløpene strekker seg fra diagnostikk, medikamentell sykdomsrettet behandling i kurativ eller palliativ hensikt, og symptomrettet behandling inkl. livets siste fase.
Vi har pasienter i alle aldersgrupper (bortsett fra barn), og god blanding av kronikere og pasienter vi bare møter noen ganger.
Som LIS vil du delta i både postarbeid, poliklinikk og relevante prosedyrer. Mye av arbeidet vårt er også rådgivning til andre indremedisinske seksjoner og avdelinger ved sykehuset, de andre sykehusene i fylket og til fastleger.
Seksjon for blodsykdommer samarbeider med kirurgisk- og ØNH avdelingen for å få tatt biopsier, samt med intervensjonsradiolog ved behov for CT og UL-veiledet biopsitaking.
Seksjonen har et nært samarbeid ned Avdeling for Blodsykdommer og med Kreftavdelingen, UNN, spesielt når det gjelder behandling av sjeldne sykdommer, for yngre pasienter med maligne blodsykdommer og lymfomer, og behandlinger som ikke kan gis NLSH Bodø som HMAS. Vi samarbeider også med OUS og St Olavs hospital.
Sengepost
Sengeposten har 22 senger som deles mellom fagområdene lungesykdommer, blodsykdommer og infeksjonssykdommer. Seksjon for blodsykdommer disponerer 6 senger, men har i tillegg til dette ofte flere pasienter innlagt på pasienthotellet. I tillegg vil det være pasienter med generelle indremedisinske problemstillinger inneliggende på sengeposten.
Poliklinikk
Vi har poliklinikk sammen med onkologene hvor vi har felles kreftsykepleiere og merkantilt personell.
Læringsarena for de felles indremedisinske læringsmålene for LIS 2 kan gjennomføres ved alle våre lokalisasjoner Bodø, Lofoten og Vesterålen.
Ved lokasjonen vår i Bodø vil LIS 2 ha rotasjoner på 6 måneders varighet ved ulike indremedisinske fagområder. På grunn av rotasjoner til de ulike fagområdene vil LIS 2 erfaringsvis ha en varighet på minimum 36 måneder, hvorav at det forventes at 24 av disse er tilknyttet vakttjeneste.
For Lofoten og Vesterålen vil LIS 2 tiden i sin helhet kunne gjennomføres ved medisinsk avdeling ved sykehuset.
Fordypningsdager legges inn i arbeidsplanen til LIS. Det er også satt av tid i arbeidsplanen for at LIS skal kunne delta på interne kurs og simuleringsøvelser
For LIS 2 i rotasjon vil arbeidet fordele seg imellom sengepost og poliklinikk.
Som LIS 3 i blodsykdommer vil tjenesten være tilknyttet seksjon for blodsykdommer. Læringsarena for spesialisering i blodsykdommer er i Bodø.
LIS 3 vil i sin tjeneste rotere mellom sengepost, poliklinikk og dagpost.
En stor del av læringsmålene i spesialisering i blodsykdommer kan gjennomføres i Bodø. Noen læringsmål kan startes i Bodø, men godkjennes ved universitetssykehus.
For læringsmål som ikke kan dekkes ved Nordlandssykehuset, vil det være nødvendig med 12 mnd tjeneste ved avdeling for blodsykdommer ved et universitetssykehus i tillegg til 6 mnd tjeneste ved kreftavdeling med lymfomseksjon.
Nordlandssykehuset har fagavavtale med Universitetssykehuset Nord Norge, UNN og Oslo Universitessykehus, OUS for spesialiseringsperiode.
Ved oppstart er det oppmøte på kontoret til rådgiverne i medisinsk klinikk, K3. Rådgiverne vil ta godt imot LIS og hjelpe med praktiske ting som ID-kort, arbeidstøy, telefon, kontor, datatilganger og tilgang til det elektroniske journalsystemet vårt. Deretter vil en erfaren LIS vise den nytilsatte rundt og introdusere ansatt til aktuell seksjon og kollegaer. Nye LIS vil bli presentert for det øvrige legekollegiet ved første morgenmøte. De to første ukene er satt av til opplæring, som består av tre følgevakter, tre dager på medisinsk overvåkning, samt opplæringsdager ved observasjonsposten og egen sengepost.
Du vil i løpet av de fire første ukene få tildelt veileder, individuell utdanningsplan og det vil bli utarbeidet en individuell gjennomføringsplan for ditt utdanningsforløp.
I løpet av det første halvåret som LIS vil alle får tre kveldsseminarer som vil inneholde følgende tema:
Dag 1
- Vanlige vakttemaer 2 timer
- Plassprioriteringer
- Hvem skal til OVA
- NEWS
- Logistikk
- Tvang
- Sedasjon/akutt delir/rus
Dag 2
- Mottaksteam - teamlederrollen (1,5 time)
- BiPAP og OVA intensivmedisin (1,5 time)
Dag 3:
- Ultralyd intro - 2 time
- Pacing og prehospitale EKG 1 time
Sykehuset arrangerer regelmessig klinikkovergripende kurs/opplæring for ulike grupper ansatte inkludert leger gjennom Seksjon for Kunnskapsbygging. Det er mulig å følge ulike opplæringsprogrammer. For eksempel Forbedringsutdanning som vil dekke flere Læringsmål i Felles Kompetansemodul. Alle klinikker/avdelinger har løpende internundervisning for LIS som gjenspeiler de nye Læringsmålene i hver spesialitet og Felles kompetansemodul.
Obligatorisk krav til 70 timers undervisning pr. år er innfridd ved alle avdelinger i NLSH og det legges til rette for at LIS skal kunne delta på 2-3 anbefalte kurs pr. år.
Oversikt over aktuelle kurs finner du her
Det er internundervsning for de indremedisinske fagene i tilknytting til felles morgenmøte alle ukedager foruten tirsdager. Undervisningen har en varighet på 30 minutter. Ansvar for undervisning på morgenmøtene fordeles mellom de ulike fagområdene. Hver tirsdag er internundervisningen ved de ulike fagseksjonene.
Ved seksjon for blodsykdommer er det internundervisning hver tirsdag av 45 minutters varighet. Leger i spesialisering deltar i undervisningen. Plan for internundervisning utarbeides på bakgrunn av en emneplan som over 18 måneder. Denne dekker det hematologiske fagfeltet. I seksjonens arbeidsplaner og i tjenesteplan er det satt av tid til forberedelse av undervisning. Det forutsettes at LIS 2/3 også bidrar i internundervisningen med egne innlegg.
Tirsdager har vi felles mikroskopering i tillegg til den mikroskoperingen som gjøres fortløpende. Hver onsdag har vi dialogmøte hvor vi gjennomgår pasienter/kasuistikker.
Det legges til rette for at LIS 2/3 får delta på 2-3 obligatoriske kurs per år.
Den overordnet målsetting for simulering og ferdighetstrening i Nordlandssykehuset er:
Nordlandssykehuset skal drive simulering og ferdighetstrening for å oppfylle kravene til utdanning og kompetanse, til det beste for våre pasienter. Simuleringstrening bør skje på tvers av fagområder og i team. Dette er et foretaksovergripende arbeid forankret i Strategisk utviklingsplan for perioden 2018 – 2035, og arbeidet med å planlegge et SIM-senter i Nordlandssykehuset er påbegynt. Parallelt med arbeidet i Nordlandssykehuset ble det høsten 2019 iverksatt en prosess av Helse Nord RHF for å få etablert en regional simuleringsenhet – RegSim Nord. Denne enheten er under etablering ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og i tilknytning til det Regionale utdanningssenteret (RegUt Nord).
Simulering og ferdighetstrening skjer ved alle Nordlandssykehusets fire lokasjoner, men i størst utstrekning innen somatikk i Bodø. Tverrfaglig trening og scenariotrening gjennomføres i dag innenfor en rekke fagområder i Nordlandssykehuset. Dette gjelder blant annet trening knyttet til ProACT, PedSafe, RETTS, BEST, HLR, AHLR, DHLR, medisinsk mottaksteam og slagsimulering. Innenfor flere av disse områdene har vi et bredt instruktør- og fasilitatorkorps. SIM-trening er for enkelte fagområder strukturert inn i den kontinuerlige, faglige virksomheten, men dette gjelder ikke alle. Vi jobber derfor med å få inkludert SIM- og ferdighetstreningen innenfor alle de fagområder hvor det er naturlig, både som en del av utdanning med også for å opprettholde kompetanse.
LIS under utdanning i Nordlandssykehuset vil delta i spesifikk ferdighetstrening innenfor de respektive fagområdene samt inngå som en del av tverrfaglige team i simuleringsøvelser av ulike art. Alle LIS uavhengig av spesialitet vil årlig trene på ferdigheter og simulering innenfor HLR/AHLR. I tillegg vil LIS i spesialiteter tilknyttet sengeposter få opplæring i ProACT gjennom kurs og simulering. Øvrige tverrfaglige simuleringsøvelser er koblet opp mot spesifikke fagområder (som f. eks BEST for kirurgiske fag, PedSafe for barnemedisin og slagsimulering for nevrologi).
I medisinsk klinikk er det fast månedlig simulering for LIS 2/3 i:
- Mottaksteam
- Akutt tilstander
- Teamlederfunksjon
Nordlandssykehuset kan vise til en lang rekke kvalitets-, innovasjons- og forskningsprosjekter. Hva forskning angår, så er dette et område som stadig øker i omfang i foretaket. Det er i dag etablert interne forskningsgrupper innen blant annet nevrologi, psykiatri, akuttmedisin og immunologi. Foretakets ansatte oppmuntres til å involvere og engasjere seg i aktiviteten. Forskningsprosjektene er innenfor en rekke ulike områder, som helsetjenesteforskning, klinisk forskning, psykiatri/rus og laboratorieforskning.
Foretaket støtter opp under forskning via Fagavdelingen. Seksjon for forskning bidrar med generell forskningsstøtte relatert til ekstern finansiering, publisering, statistisk bistand, lovverk/prosedyrer innen forskning etc. Seksjonen forvalter også ordning med interne forskningsmidler som utlyses årlig medio oktober. Forskningslaboratoriet er særlig knyttet til immunologi og komplementsystemet, og bidrar i en lang rekke prosjekter der flere av ph.d.-studentene i Nordlandssykehuset inngår.
Les mer om forskningen ved Nordlandssykehuset HF
I Medisinsk klinikk er det per mars 2021 15 stk. med doktorgrader og 11 stk. som er i ph.d.-løp. Av pågående ph.d-løp er flere av disse LIS 2/3, som gjennomfører dette parallelt med sin stilling som LIS. Klinikken har også fire professorater, fire førsteamanuensiser og det er flere leger som underviser 5. og 6. års medisinerstudenter fra Universitetet i Tromsø.
Supervisjon vil foregå vet at lege i spesialisering løpende følges opp av spesialist i fagområdet. Lege i spesialisering vil ha supervisør tilstede ved innlæring av ferdigheter, prosedyrer og kunne møte supervisør umiddelbart ved behov. Supervisør vil også være tilgjengelig under selvstendig tjeneste som poliklinikk og vil alltid være tilgjengelig per telefon eller annen elektronisk kommunikasjon. Det er et nært samarbeid mellom legene ved de ulike spesialitetene i foretaket, noe som gjør det enkelt for lege i spesialisering også å konferere med andre spesialiteter ved behov.
Ved seksjon for blodsykdommer tilstrebes det god daglig supervisjon, og at det skapes rom for faglige diskusjoner når det er behov for det i hverdagen. Alle leger som er på arbeid ved seksjonen møtes i avdelingen etter morgenmøte hvor det er satt av 30 min til diskusjon av utfordrende kliniske problemstillinger som seksjonens leger deltar i behandlingen av. Dette er pasienter som er innlagt i seksjonen, eller i andre avdelinger som på intensivavd, hjerteavd, nyreavd osv. eller er satt opp på poliklinikken.
Previsitt på sengepost gjennomføres hver dag under supervisjon av overlege og man går visitt sammen til utvalgte pasienter. Overlege er alltid tilgjengelig for supervisjon når LIS har poliklinikk og det er satt av god tid til hver pasient slik at man kan rådspørre ved behov.
Den daglige supervisjonen gis av de leger LIS jobber sammen med på et hvert tidspunkt. Dette gis ofte uformelt, og finner sted i forbindelse med morgenmøter, previsitter og samarbeid om pasienter og prosedyrer.
Sykehuset har et sterkt fokus på å bygge veiledningskompetanse som bidrag til faglig oppfølging og utvikling for LIS. Vi arrangerer «Veiledningskurs for LIS veiledere» to ganger årlig over to enkeltdager. Kurset inneholder ulike forelesninger om bla ny spesialitetsordning, veiledningsteori, gruppeveiledning, evaluering og vurdering, samt praktiske øvelser og videovurdering av egen veiledning. Siden 2017 har over 100 overleger tatt kurset, og kurset dekker kravene til Læringsmål 20 i Felles Kompetansemodul (FKM) for LIS.
Du vil ved oppstart få oppnevnt en klinisk veileder (spesialist) som føler deg over tid og som skal sette av tid til planlagt veiledning. Du skal ha veiledning hver måned, dels individuelt, dels i gruppe. Med veileder kan du drøfte faglige problemstillinger, egen utvikling og andre temaer som er viktig for din spesialisering. Sykehuset ønsker å være en lærende organisasjon.
Alle LIS 2/3 må som en del av FKM delta i en langsgående veiledningsgruppe over tid på tvers av spesialitetene. Hensikten er å ha en trygg og forutsigbar mulighet til å drøfte temaer innen FKM i lys av egen erfaring og faglige utvikling. Vi mener fagovergripende grupper vil tilføre det enkelte fag andre perspektiver, bidra til økt kjennskap på tvers av faggrenser og stimulere til samarbeid på tvers. Gruppeveiledningen ledes av egne veiledere.
I medisinsk klinikk vil du få tildelt veileder snarlig etter tilsetting. Veiledning gjennomføres hver fjerde tirsdag kl. 08.00-08.30. Som LIS 3 vil du få tildelt veileder som er spesialist i blodsykdommer.
Avdelingsoverlege møter kandidat og veileder 2 ganger i året.
Oppnådde læringsaktiviteter og læringsmål skal dokumenteres i Kompetanseportalen. Du har krav på og kan be om løpende tilbakemelding på eget arbeid, men du vil også motta vurdering fra din veileder. De fleste avdelinger innfører nå evalueringskollegium som form for vurdering (dvs planlagt møte med avdelingens spesialister og eventuelt deg for drøfting av faglig progresjon og planlegging av videre kvalifisering/tjeneste.
Mer informasjon om kompetansemodulen finner du her
LIS legger inn læringsaktiviteter fortløpende inn kompetansemodulen, som sendes til veileder for godkjenning. Det er avdelingsoverlege som er leder og som har det overordnede ansvaret for at læringsmålene vurderes og godkjennes. I de fagområder hvor leder er spesialist i et annet fagområdet, delegeres denne myndigheten til fagansvarlig overlege. Det blir gjort en helhetlig vurdering av din progresjon og oppnådde læringsmål gjennom et evalueringskollegium.
For de indremedisinske fagene gjennomføres det evalueringskollegium fire ganger per år.
For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med fagansvarlig overlege i Blodsykdommer, Randi Fykse Hallstensen, rfh@nordlandssykehuset.no